<news>

Gold Coast Aquatic Centre

#An extensive upgrade of the existing Southport Aquatic Centre for the 2016 Commonwealth Games. Large podium post-tensioned slabs up to 110m long supporting extensive temporary seating for games events, gymnasium & conference rooms. Learn to swim building & dive training building. Extensive use of precast concrete walls & large timber facade blade louvres. Design of concrete & steel structures for exposure to salt air & pool hall corrosive environment. Pad foundations in sand provided an economical footing system.

2022 Local Government Newsletter

At BEC we appreciate you’re extremely busy providing services to your community, especially with the current declared events. Our purpose at BEC is to help you with services that range from seeking federal disaster recovery funding, provision of site supervisory expertise, professional project management, through to design and engineering services. Please reach out if we can assist you with:

  • Flood Damage Assessment
  • Funding Application
  • Project Management
  • Road Condition Report
  • Project Superintendency
  • Design & Compliance
  • Data pickup & onsite coordination of Council resources
  • Council Representation
  • Financial Management

 To date we have administered in the order of $400 million of restoration works across the east coast. Hoping that our 2022 Local Government Newsletter provides some ‘good news’ during another challenging year. Click Here to read now!

The Underwater Forest, Great Barrier Reef

#

Project No.: 7490

Built Environment Collective is excited to support British artist Jason deCaires Taylor with some compelling new installations within the Great Barrier Reef. BEC is proud to be responsible for specialty engineering consultancy services including the design & certification of the sculptures.

This exhibit is in collaboration with the Museum of Underwater Art (MOUA). Jason has already completed installations for MOUA in Cyprus, France, Spain, & the Maldives.

Our team at BEC are especially enamoured with the Cyprus installation. Located on the southeast coast in an area called Ayia Napa, the installation’s tactic connection with, and its ability to contribute to, the natural environment inspires us.

Our team is lining up for the required structural inspections at the Great Barrier Reef installation. In addition to bringing awareness to the depletion of our Great Barrier Reef, the sculptures are made using non-toxic, pH neutral marine-grade geopolymer concrete. Therefore, they are not harmful to their surrounding environment and are able to act as homes for fish and crustaceans. Once the installation is complete, they would ideally bring a new stream of tourism and awareness, bringing a change to the world’s largest coral reef system.

Gold Coast Aquatic Centre

#An extensive upgrade of the existing Southport Aquatic Centre for the 2016 Commonwealth Games. Large podium post-tensioned slabs up to 110m long supporting extensive temporary seating for games events, gymnasium and conference rooms. Learn to swim building and dive training building. Extensive use of precast concrete walls and large timber façade blade louvres. Design of concrete and steel structures for exposure to salt air and pool hall corrosive environment. Pad foundations in sand provided an economical footing system.

 

Palmview Schools

#Project No: 7086

BE Collective were pleased to work with James Cubitt Architects (JCA) on the Palmview Schools project. The DoE commission was for the development of three new schools on a greenfield site. We delivered a coordinated multi-discipline service offering including Structural, Civil, Hydraulic (including Wet Fire), and Section J Energy Efficiency.

Our team was involved from the master planning phase, through concept, schematic, and detailed design for the new State School, Special School and State Secondary School (with a combined functional space of 18,000m2).

The scale and complexity of the project, combined with its proximity to protected wetlands proved to make the time-sensitive project a challenge. We worked closely with the Client, JCA, Cadence and  Place Design Group’s Landscape team, to ensure an optimal result. A concerted multi-discipline approach facilitated a smooth delivery & a project we’re proud of.