<news>

Cannon Hill Residence

Project No: 6924

The BEC Team worked alongside Owen Architecture on the design and development approval of a new two storey house and associated external works constructed in Cannon Hill, on Dorothea St.

We provided detailed structural design and documentation, and detailed Hydraulic design and documentation including water reticulation, sanitary drainage and site drainage.  We also provided extensive Energy Efficiency design and assessment elements for the Class 1 dwelling, including software modelling and simulation; iterative model glazing and insulation improvements in consultation with client; and preparation of energy efficiency report to meet Queensland Development Code.

Park Avenue Hotel Redevelopment

BE Collective staff provided Project Management and Contract Administration services for the redevelopment of the Park Avenue Hotel Rockhampton.

This project comprised the external refurbishment, interior design and fit-out of the entire hotel including the Public Bar, Family Dining, Kids Room, Fine Dining, Wine Bar, Function Room, Boardroom, Gaming Room, bars, toilets, kitchen and Bottle Shop. Works were undertaken in 4-stages and the Hotel continued to operate at full capacity throughout construction.

Clever use of the existing structure and retention of bathroom locations minimised the requirement of structural & services changes. Well planned staging of the works enabled minimal disruption to trade. The high-end finishes, reclaimed hardwood timbers, joinery, furniture and fixtures were all sourced out of town, but otherwise the brief was to engage local content as a rule.

Maud St, Heritage Commercial Mixed-Use

img_6497

Project no. 6739

The Maud St site contains a stunning two-level heritage-listed warehouse building of approximately 1400 m2 and two smaller attached warehouse buildings at the rear of the site.

Owen Architecture (who we’re honoured to be working with) has proposed a mixed-use re-development that includes a flower market, commercial kitchen, roasting and bakery operations on ground level and function / conference room plus commercial offices on Level 1. The development is sensitive to the heritage nature of the warehouse and it is assumed that the existing building fabric is to be preserved to the maximum extent possible, including interior exposed brickwork.

With consideration to our extensive experience in mixed-use and heritage refurbishments, (Newstead Brewery at Milton, Wickham Hotel Refurbishment, Gambaro’s Restaurant and Hotel, Africa Hall for the United Nations) the BE Collective team have been commissioned to provide structural, civil, ESD and hydraulic consultancy services covering the design and construction phases.

We’re excited to be intimately involved in a project that has such aesthetic and cultural appeal.
More pictures to come stay tuned. (more…)

Princess St Renovations

3Project No. 6546

BE Collective are no strangers to architectural alterations and additions to detached dwellings, however some special engineering acrobatics were required to deliver an ambitious renovation at Princess St Petrie Tce.

Guymer Bailey architects expertly guided the clients in support of raising and reconfiguring the existing 1800’s Queenslander. Beautiful sandstone retaining walls were preserved, and exiting timber framing reused where able.

Stage 2 of the project as documented for the tight inner city allotment necessitated incorporation of a new subterranean space via excavation under the newly raised structure (and around newly constructed foundations) to create double garage, storage, water tanks and new stair circulation to upper floors.  (more…)

Tallebudgera Residence

Wright FinalProject No. 5884

The project was to provide multi-discipline services for a new pavilion-style home on a 46,560m2 block at Tallebudgera, in the Gold Coast hinterland. The site is zoned as Rural Residential and adjoining properties include a horse riding area.

Site constraints per the Gold Coast City Planning Scheme include a low potential for bushfire hazard, acid sulphate soils, flood inundation and unstable soils. Despite these challenges, the majority of mature trees on the site will be retained, with the structure lightly touching atop a ridge.

The new dwelling will demonstrate responsible environmental management, with rainwater harvesting tanks positioned under the suspended timber floor of the western pavilion, and a package sewerage treatment plant. A neutral colour palette will further assist to minimise the impact of this development upon the site.