Bicentennial National Trail Campsite, Murphy’s Creek

mur1

Project no. 6212

Award Winning Project

Real Studio: Murphy’s Creek BNT won 2012 Queensland Architecture Awards Small Project Architecture State Award.

Value: Most Materials Donated.  

BEC contribution: Structural Design & Documentation

The BE Collective team provided structural services for this new facility located at Murphy’s Creek along the Bicentennial National Trail (BNT), west of Brisbane. The Bicentennial National Trail is the longest marked, non-motorised, self-reliant multi-use trekking route in the world, stretching an extraordinary 5,330 kilometres from Cooktown in tropical North Queensland, to Healesville in Victoria.

The structure consists of an animal shelter, hitching rail, feed room, tack/store room, first-aid room and PWD amenity. The design and construction of the project was part of Queensland University of Technology’s Architecture degree course. The 3rd year Real Studio students were tasked to design a replacement campsite building situated along the BNT for travelers to use for overnight accommodation to rest and recoup. The students not only designed but helped build the studio under the supervision of a registered builder.

 

The previous facility was structurally damaged by the Queensland floods of 2011, and thus the students and community were very generous in realising the new facility.

Most materials and professional input for the project were donated, including BEC’s time to design and document the required structure. Some unusual design methods and materials substitution gives the studio quite a unique feel.

Checkout & Like ‘Real Studio’ on Facebook.

Share this post:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Gold Coast Aquatic Centre

An extensive upgrade of the existing Southport Aquatic Centre for the 2016 Commonwealth Games. Large podium post-tensioned slabs up to 110m long supporting extensive temporary

Read More »

Barker Street Carpark

University of NSW Campus design & construct tender for A.W. Edwards are large 3 level post-tensioned car park decks supported on grout piles to rock.

Read More »

Spring Street, Bondi

Located in Bondi Junction, this residential building features 11 stories of stepped unit development with transfer floor & post-tensioned floors.

Read More »

The Palisades, Bondi

A 34 unit ten-story residential building located in Bondi Junction, with two basement levels involving a complex shoring system in the sand.

Read More »